Kde sa pestuje káva alebo Príbeh kávového zrnka.
 

História rastliny.
Jeho počiatky sa datujú zhruba do roku 1 000 pred n. l. na vysočinu kráľovstva Kefa, ktoré je dnešnou Etiópiou. V Kefe kmeň Oromo zjedol fazuľu, rozdrvil ju a zmiešal s tukom, čím vznikli guľôčky veľkosti pingpongových loptičiek. Sféry sa konzumovali z rovnakého dôvodu, ako sa dnes konzumuje káva, ako stimulant.

Rastlinný druh Coffea Arabica dostal svoje meno okolo 7. storočia, keď fazuľa prekročila Červené more od Etiópie po súčasný Jemen a dolnú Arábiu. Odtiaľ pochádza aj výraz „arabica“.

Prvá písomná zmienka o káve vyrobenej z pražených kávových zŕn pochádza od arabských vedcov, ktorí napísali, že je to užitočné pri predĺžení pracovného času. Arabská inovácia v Jemene, ktorá varila z pražených fazúľ, sa najskôr rozšírila medzi Egypťanov a Turkov a neskôr si našla cestu po celom svete.

Väčšina kávovníkov sa pestuje v oblasti, ktorá je známa ako „fazuľový pás“, čo je oblasť okolo rovníka medzi trópmi Kozorožca a Raka. Je to miesto, kde sídlia hlavné mestá kávy ako Brazília , Vietnam , Kolumbia, Indonézia a Etiópia, pretože to sú miesta, kde má káva ideálne podmienky na rast.

Je zaujímavé, že umiestnenie, kde sa pestujú kávové zrná, môže zmeniť chuť. Veci ako podnebie, nadmorská výška a dokonca aj typ pôdy môžu ovplyvniť chuť kávy, z ktorej sa zrná vyrábajú.

Existuje viac ako 120 odrôd kávovníkov a každý produkuje iný druh kávových zŕn, ale väčšina kávy, ktorú konzumujeme, pochádza iba z dvoch variantov – Robusta (známa tiež ako Coffea Robusta alebo Coffea Canephora) alebo Arabica (Coffea Arabica) alebo zmes týchto dvoch. Tieto dve odrody sa líšia chuťou, podmienkami pestovania a cenou.

– Každé ráno po tebe tužim… potrebujem ťa, chcem ťa, musím ťa mať… tvoje teplo, tvoja vôňa, tvoja chuť… ach, káva, milujem ťa.

image-blog-sg-detail-2

Žiadne produkty v košíku.